De invloed van leeftijd op vruchtbaarheid

Leeftijd is een belangrijke indicator voor vruchtbaarheid. Hier vind je meer informatie over de invloed van leeftijd op de kansen om zwanger te worden.

Met het stijgen van de leeftijd gebeurt het vaker dat vrouwen geen eisprong hebben tijdens hun menstruele cyclus. Hierdoor wordt de kans op een zwangerschap dus kleiner. Leeftijd is één van de belangrijkste bepalende factoren van vruchtbaarheid, vooral bij vrouwen. Dit biologische gegeven voelt voor veel vrouwen als onrechtvaardig aan en betekent dat vrouwen vaak voor een dilemma staan in hun levenskeuzes.

Het aantal eicellen is eindig

Een meisje is geboren met ongeveer 2 miljoen eicellen en maakt in haar leven geen nieuwe eicellen aan. Het is niet zo dat er enkel tijdens de vruchtbare leeftijd slechts maandelijks een eicel verloren gaat, ook al voor de puberteit gaan er maandelijks ongeveer 1000 eicellen verloren. Tijdens de vruchtbare levensfase van een vrouw komen eerst de eicellen van beste kwaliteit vrij tijdens de eisprong. Op latere leeftijd zijn ook de eicellen wat ouder en van mindere kwaliteit. Hierdoor is het moeilijker om zwanger te worden op oudere leeftijd en is er een hoger risico op een miskraam of een kindje met chromosomale aandoeningen.

Rond de leeftijd van 37 jaar is 90% van de oorspronkelijke eicellen afgestorven en rond 5 à 10 jaar voor de menopauze is het aantal eicellen bijna volledig uitgeput. De baarmoeder is minder onderhevig aan ouderdom, dus als een vrouw gebruik maakt van donoreicellen (van een jonge donor) of van haar eigen (op jongere leeftijd) ingevroren eicellen, dan is er meer kans op een zwangerschap.

Het magische getal 35

Meer dan de helft van de vrouwen ondervindt vruchtbaarheidsproblemen na de leeftijd van 35 jaar en na de leeftijd van 40 jaar is het erg moeilijk om op natuurlijke wijze zwanger te worden, zelfs al ben je op die leeftijd nog heel fit en leef je gezond. Beroemdheden die in de media komen met hun moederschap op latere leeftijd hebben meestal beroep gedaan op vruchtbaarheidsbehandelingen of zijn zwanger geworden door eicellen van een donor. Over het algemeen verlopen vruchtbaarheidsbehandelingen moeilijker op oudere leeftijd. Het succes van vruchtbaarheidsbehandelingen daalt naarmate je ouder wordt, IVF en dergelijke vormen dus zeker niet zomaar een garantie op een baby.

Nederlandse onderzoekers hebben eens berekend dat:

  • Een vrouw die één kind willen, 90% kans hebben op een (natuurlijk verwekte baby) als ze start op 32 – jarige leeftijd (op 35 jaar als ze bereid is beroep te doen op IVF)
  • Een vrouw die twee kinderen wil, heeft 90% kans op natuurlijke verwekte baby’s als ze start op 27 – jarige leeftijd (op 31 jaar als ze bereid is beroep te doen op IVF)
  • Een vrouw die drie kinderen wil, heeft 90% kans op natuurlijk verwekte baby’s als ze start op 23 jaar (op 28 jaar als ze bereid is beroep te doen op IVF)

Dit zijn natuurlijk maar gemiddeldes, er zijn ook vrouwen die op latere leeftijd nog drie natuurlijk verwekte kinderen kunnen krijgen en er zijn vrouwen die al op jongere leeftijd in de problemen komen. Deze cijfers geven wel een indicatie voor koppels die meerdere kinderen willen. Zeker als je meerdere kinderen wilt, is het dus verstandig om niet te lang te wachten met het krijgen van kinderen. Het lukt niet altijd meteen om zwanger te worden en bij jouw 2de, 3de, … kind ben je dan al gauw een aantal jaren ouder en kan het dus wat moeilijker lopen om zwanger te worden en gezond zwanger te zijn. Ook als de man ouder is dan 40 jaar is er een groter risico op een miskraam als zijn (jongere) partner zwanger is.

Een goed advies is om te proberen de kinderwens (het aantal kinderen dat je wilt) af te ronden tegen de leeftijd van 35 jaar.

Ben jij klaar voor kinderen?

Naast het gegeven dat we minder vruchtbaar zijn op latere leeftijd, is er ook een hoger risico op bepaalde complicaties tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld hoge bloeddruk, diabetes, miskraam, …). Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar ook de kans op een meerlingzwangerschap is groter bij vrouwen boven de 35 jaar. Dit lijkt misschien leuk, maar een meerlingzwangerschap is extra belastend voor jouw lichaam, zeker als je ouder bent dan 35. Gelukkig zijn de meeste koppels, ook na de leeftijd van 30 jaar nog in staat om na een gezonde zwangerschap, een gezonde baby te krijgen. 

De informatie op deze website heeft niet als doel om jouw keuzes te beïnvloeden, wel om jou te informeren zodat je deze informatie kunt meenemen in het maken van keuzes. Als je meer wilt te weten komen over dit onderwerp, check dan www.klaarvoorkinderen.be

Disclaimer

De woorden ‘vrouw’ en ‘man’ zijn in toenemende mate dubbelzinnige concepten en dienen vermeden waar mogelijk. Voor een gemakkelijke communicatie gebruiken we op dit platform de termen ’vrouw’ en ‘man’ wanneer we informatie geven over biologische processen. Hierbij refereert ‘vrouw’ naar een persoon met ‘vrouwelijke’ geslachtskenmerken (bv. vulva, baarmoeder, ovaria, …) en de term ‘man’ naar een persoon met ‘mannelijke’ geslachtskenmerken (bv. penis, testes), hoewel we er ons van bewust zijn dat:

1) Er heel wat intersekse personen of personen met variaties in geslachtskenmerken bestaan;

2) Er heel wat mensen bestaan waarbij de genderidentiteit niet of niet volledig overeenstemt met de geslachtskenmerken.

Wanneer we informatie geven over relationele aspecten, refereert ‘vrouw’ echter niet naar biologische kenmerken, maar wel naar gender. Ook trans vrouwen (Een persoon die bij de geboorte wettelijk geregistreerd werd als man op basis van geslachtskenmerken, maar een vrouwelijke genderidentiteit heeft., maar zich identificeren als vrouw) of intersekse personen (geboren met variaties in geslachtskenmerken) die zich identificeren als vrouw horen hier dus bij. Ook ‘man’ refereert in deze context naar gender, inclusief trans mannen en intersekse personen die zich als man identificeren.