Relationele en seksuele diversiteit

Kinderwens en LGBTQI+: wat zijn de mogelijkheden?

Lesbisch koppel met een kinderwens

Twee vrouwen die samen leven hebben de volgende opties om hun kinderwens in vervulling te laten gaan:

  • Biologisch moederschap via zaaddonatie
  • Adoptie
  • Pleegzorg

Homokoppel met een kinderwens

Twee mannen die samen leven hebben de volgende opties om hun kinderwens in vervulling te laten gaan:

  • Biologisch vaderschap via een draagmoeder
  • Adoptie
  • Pleegzorg

Als koppels van hetzelfde geslacht willen gaan voor biologisch ouderschap, dienen ze contact op te nemen met een fertiliteitscentrum.

Transgender personen met een kinderwens

Transgender personen kunnen voor de start van de hormonale therapie hun eicellen of zaadcellen laten invriezen. Meer informatie over kinderwens bij trans personen vind je hier: Kinderwens | Transgenderinfo. Je vindt er onder andere infographics rond de fertiliteitsopties afhankelijk van de lichaamssamenstellingen van de partners: Infographics-fertiliteitsopties.pdf (transgenderinfo.be)

Disclaimer

De woorden ‘vrouw’ en ‘man’ zijn in toenemende mate dubbelzinnige concepten en dienen vermeden waar mogelijk. Voor een gemakkelijke communicatie gebruiken we op dit platform de termen ’vrouw’ en ‘man’ wanneer we informatie geven over biologische processen. Hierbij refereert ‘vrouw’ naar een persoon met ‘vrouwelijke’ geslachtskenmerken (bv. vulva, baarmoeder, ovaria, …) en de term ‘man’ naar een persoon met ‘mannelijke’ geslachtskenmerken (bv. penis, testes), hoewel we er ons van bewust zijn dat:

1) Er heel wat intersekse personen of personen met variaties in geslachtskenmerken bestaan;

2) Er heel wat mensen bestaan waarbij de genderidentiteit niet of niet volledig overeenstemt met de geslachtskenmerken.

Wanneer we informatie geven over relationele aspecten, refereert ‘vrouw’ echter niet naar biologische kenmerken, maar wel naar gender. Ook trans vrouwen (Een persoon die bij de geboorte wettelijk geregistreerd werd als man op basis van geslachtskenmerken, maar een vrouwelijke genderidentiteit heeft., maar zich identificeren als vrouw) of intersekse personen (geboren met variaties in geslachtskenmerken) die zich identificeren als vrouw horen hier dus bij. Ook ‘man’ refereert in deze context naar gender, inclusief trans mannen en intersekse personen die zich als man identificeren.